Оставете старите методи за изучаване на чужди езици, пише Мениджър Нюз.

...
Оставете старите методи за изучаване на чужди езици, пише Мениджър Нюз.
Коментари Харесай

7 оригинални начина да научим чужд език

Оставете старите способи за проучване на непознати езици, пише Мениджър Нюз. Днешните полиглоти усвояват езиковите хоризонти благодарение на няколко радикални и много ефикасни системи. Да забележим някои от тях.

1. Методът на звуковите асоциации

Професорът от Станфордския университет Рон Аткинсън предлага на студентите си този автентичен способ за запомняне на нови думи още през 70-те години на 20. век. Според неговия способ би трябвало да търсим съзвучия с думи от родния си език (и не само), които са ни добре познати.

С определената дума или фраза по-късно би трябвало да съставим асоциативно изречение, което включва и превода. Например думата look (поглед – англ.) звучи като българското „ лук ”. Значи можем да съставим изречение като „ Хвърлих един взор на главите лук. ”

Методът е доста комфортен, тъй като предлага самостоятелен метод за всеки и ни кара да мислим, а не да зубрим на сляпо. Той е доста потребен за обогатяване на речниковия ресурс и като бонус укрепва паметта.

2. Стикери

Идеалният метод да запомним съществителни, с които назоваваме предмети, с които боравим всеки ден. Пишете на залепващото се листче „ Refrigerator/Fridge ” и лепете на хладилника. „ Door ” отива на вратата и така нататък Този способ е изключително подобаващ за начинаещите, които занапред стартират да натрупват речников ресурс в новия език.

Когато виждаме надписаните предмети към себе си всеки ден, сами не усещаме по какъв начин запомняме имената им на непознатия език. В процеса може да сменяме листчетата, да ги допълваме и да ги умножаваме.

3. Методът на 25-те фрагмента

Според теорията на психолога Джеймс Викари, препоръчана през 1957 година, човешкият мозък може да разпознава образно единствено 24 изменящи се „ картинки ” в секунда. Ако в секундата се добави един спомагателен кадър, човек не осъзнава наличието му, само че информацията се изпраща в подсъзнанието. На този принцип работят и по този начин наречените „ сублимирани ” послания.

Днес се създават видеоматериали за преподаване на непознати езици, които съставляват филми, в които на всеки 90-100 милисекунди проблясва прословутият 25-и кадър. На него е изписано значение на нова дума, граматическо предписание и така нататък Методът не е приет от научната общественост и успеваемостта му не е потвърдена, само че ще бъде забавно да се следят развиването и триумфите му.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР